IZETBEGOVIĆ: NAŠ CILJ JE SNAŽNA, DEMOKRATSKA DRŽAVA BiH, ZEMLJA PRAVDE I JEDNAKIH ŠANSI ZA SVE

165

BakirIzetbegovicDadoRuviccropix

Prihvatio sam plebiscitarnu kandidaturu kantonalnih, regionalnih i općinskih odbora SDA BiH. Iza mene je uspješan i sadržajan četvorogodišnji mandat. Moje inicijative dale su značajne rezultate i na unutrašnjem i na međunarodnom planu: trudio sam se i uspio privući vrijedne investicije, osigurati povoljne kredite uglavnom za povratnike, poboljšati međunarodnu poziciju države. 

Ovo je u intervjuu Agenciji FENA kazao kandidat Stranke demokratske akcije za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda i sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, govoreći o tome šta ga je motiviralo da prihvati kandidaturu. 

Dodao je da su njegovim apelacijama prema Ustavnom sudu BiH „sačuvane stotine hiljada državljanstava, spriječena otimačina bošnjačkih imanja u RS-u, osporena odluka Vlade RS-a o prebivalištu…“ 

– Dao sam svoj puni doprinos stabiliziranju prilika u regiji tako da u ovoj oblasti danas imamo najbolje stanje od završetka rata. Mnogi analitičari moju posjetu Beogradu smatraju historijskom jer se od tog momenta odnosi naše zemlje sa Srbijom razvijaju u pozitivnom smjeru, uz puno međusobno uvažavanje – kazao je Izetbegović. 

Na pitanje koje su, po njegovom mišljenju, njegove prednosti u odnosu na ostale kandidate za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, odgovorio je da je, kao aktivni sudionik većine ključnih procesa u najtežem razdoblju za našu zemlju, u proteklih više od dvadeset godina, naučio da nalazi rješenja i preuzima odgovornost u svim bitnim situacijama. 

– Poznato je da članovi Predsjedništva BiH imaju izvorni legitimitet dobijen od naroda i birači vrlo dobro vide ko ima viziju, znanje, iskustvo, ozbiljnost, razvijene komunikacijske sposobnosti i strpljenja u vođenju dijaloga, a ko to nema. Tokom svoje političke karijere, a pogotovo u mandatu bošnjačkog člana Predsjedništva u posljednje četiri godine pokazao sam da imam sve te kvalitete. Sve što sam uradio dostupno je javnosti i egzaktno mjerljivo – kazao je Izetbegović. 

Iza mene, dodao je on, stoji Stranka demokratske akcije „kao najsnažnija i najorganiziranija stranka u BiH, s iskustvom vođenja naroda i u odbrani zemlje i u reformskim procesima“. 

– Ta temeljna snaga i infrastruktura bit će motor reformi i potrebnih promjena u narednim godinama – kazao je Izetbegović. 

Upitan šta će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, naveo je da će nastaviti istim putem, prema poznatom cilju. 

– To je put koji je jasno trasirao Alija Izetbegović, a naš cilj je snažna, demokratska država Bosna i Hercegovina, zemlja pravde i jednakih šansi za sve, punopravna članica Evropske unije i NATO saveza – kazao je Izetbegović. 

Dodao je da će i dalje voditi konstruktivnu politiku i u zemlji, i u regiji i u međunarodnim relacijama. 

– Nadam se da će nakon oktobarskih izbora doći do političkog sazrijevanja u cijeloj zemlji, da će prestati svađe i negativna retorika koja odbija investitore. Moramo brzo i efikasno formirati vlast na svim nivoima i krenuti u potrebne reforma kako bi smo, prije svega, popravili ekonomsko stanje u zemlji – kazao je Izetbegović. 

Treba nam, dodao je on, novi oblik ekonomskog patriotizma i puni konsenzus o prioritetima. 

– Moramo smanjiti stopu nezaposlenosti, prije svega mladih ljudi, naći načina da se efikasno obračunamo s kriminalom i korupcijom, te da otklonimo nepotrebne birokratske barijere u biznisu. Političko sazrijevanje i stabilnost u kombinaciji s donošenjem potrebnih mjera u privredi privući će investitore i omogućiti ekonomski oporavak i zapošljavanje. 

Nastavit ćemo poštovati dignitet i društveni položaj boračke populacije kao i skrbiti za sve socijalno ranjive kategorije, poštujući posebno princip pravednosti i zasluga svakog pojedinca u odbrani Bosne i Hercegovine – kazao je Izetbegović. 

To će, neveo je, biti u fokusu njegovog djelovanja i angažmana u budućem četverogodišnjem mandatu. 

Upitan na koji način će finansirati predizbornu kampanju, odgovorio je da će njegova kampanja biti finansirana iz svih zakonom propisanih izvora, javno i transparentno. 

(Fena)