EKSKLUZIVNO: Amir Zukić – Vjerujem da su se građani naučili nositi sa „spinovima“ kojih je previše da to prelazi mjeru dobrog ukusa, svoj glas sigurno neće potrošiti na „političke avanturiste“

372

Amir Zukić je rođen 1966. godine u Rogatici, Bosna i Hercegovina. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2014. godine odbranio magistarski rad na temu: “Lokalna uprava i samouprava u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata (1918-1941.)” i stekao zvanje “magistra pravnih nauka”.

Osnivač je i prvi predsjednik Muslimanskog omladinskog saveza za Općinu Centar, te član Općinskog odbora SDA Centar u svim sazivima od osnivanja do danas. Bio je takođe sekretar OOSDA Centar u periodu 1994–1998. godine, a od 1996–1998. godine je član Gradskog odbora SDA.

Zahvaljujući dugogodišnjem doprinosu i iskustvu, imenovan je na funkciju Generalnog sekretara SDA, koju i danas obavlja.

Amira Zukića možete pratiti na njegovoj facebook stranici AMIR ZUKIĆ kao i na web stranici www.amirzukic.ba

U eksluzivnom intervjuu za naš portal gosp. Zukić između ostalog govori o krizi u našoj državi kao i predstojećim izborima.

amir-zukic

Kako vi gosp. Zukiću ocjenjujete 2013 ali i 2014 godinu?

– Godina 2013. kada je u pitanju politička scena bila je vrlo burna, prepuna turbulencija i prekompozicija struktura vlasti. Slobodno se može reći da su 2013.-tu i 2014.-tu godinu pratile dosta zamršene i teške situacije koje su ostavile duboke ožiljke i rane demokratskom tkivu bh društva, jer u složenim državama poput BiH svaka kriza će ostaviti trag koji će nažalost produbiti ionako velike probleme s kojima se već duže vrijeme suočavamo.
Važno je naglasiti da jejedan od velikih problema cijele BiHnezaposlenost i sve dok se taj trend ne počne mijenjati neće biti uspješnih godina.
Svaka medalja ima dvije strane, pa ako pogledamo da su se u 2013. i 2014. nizali sjajni sportski uspjesi, sa pravom se može reći da je ova godina najuspješnija za našu zemlju kad je u pitanju sport.BiH ima sjajne sportiste, sjedeću odbojku, borilačke sportove, fudbal, rukomet, nedavno se i teniser Džumhur pridružio uspješnima. Sigurno da su sjajni momci i bh sportisti najbolji ambasadori naše zemlje.Da nije sportskih uspjeha, 2013. godina reformskog zastoja i godina za „zaborav“.

Kako komentarišete krizu u Federaciji Bosne i Hercegovine !

– Nažalost, bespotrebni kadrovski obračuni su dodatno doprinijeli razvoju krize koja je vremenom zahvatila sve bh segmente.Problem ne predstavlja multietnička kompozicija sama po sebi, već problem predstavlja avanturistički metod vođenja vlasti, pogrešne političke projekcije i bespotrebne konfrotacije. Zapravo, BiH nedostaje dimenzija ozbiljnog ekonomskog razvoja, te lideri koji će shvatiti da moraju voditi ozbiljne reformske procese.
Moramo više vjerovati u BiH. Ja vjerujem jer ovo je lijepa zemlja, bogata raznovrsnim resursima, dobri su ljudi, talentovani iprocvjetaju u svakom uređenom sistemu, baš onom sistemu koji našoj zemlji nedostaje. Ali i pored neuređenog sistema u BiH ima ohrabrujućih priča: Tešanj, Gračanica, Goražde koji ima poduzetne ljude koji su na dobrom putu da zaposlenost u tim mjestima dovedu na evropski prosjek. U 2013.godini evidentan i blagi porast broja registriranih stranih preduzeća, te se primjećuju znaci blagog oporavka, ulagači se zanimaju za BiH i njezine potencijale. Da bi se taj interes pretvorio u stvarnu vrijednost, potrebno je još dosta toga učiniti, pogotovo na stvaranju boljeg poslovnog okruženja.

Ko je po Vama glavni krivac za cjelokupnu krizu u Bosni i Hercegovini?

– Sve je povezano, i svi snosimo dio odgovornosti. Međutim, jasno da je zadnju političku krizu u BiH proizveo šef SDP-a Lagumdžija. Na Izborima 2010 socijaldemokratske stranke su tvrdile da treba promijeniti koncept vlasti, pobijedile su i evo vidjeli smo sta su SDP i Lagumdžija uradili za vrijeme svoga mandata. Bila su to godine zastoja reformskog procesa i ekonomskog stagniranja, dva mandata za zaborav.

Šire se glasine da zbog nastale krize moguća prodaja i BH Telekoma,kako Vi to komentarišete ?

– BH Telekom, jedan od tri telekomunikacijska operatera u BiH i ima iza sebe ima godine i godine uspješnog poslovanja s obzirom na globalna kretanja na tržištu. Strateška orijentaciju Telekoma mora ići u smjeru osvajanjanovih tehnologija, praćenja svjetskih trendova i pružanju usluga.
Mislim da menadžment ne smije ići u smjeru prodaje BH Telekoma, niti mislim da je kriza vrijeme za njegovu prodaju. Zaprava, uspješna a domaće orjentisana preduzeća su poluga i šansa za izlazak države iz krize.

Šta očekujete od oktobarskih izbora?

– Očekujem značajnije promjene u odnosu na 2010. godinu. Očekujem da građani neće potrošiti svoj glas kako bi glasali za nove neuspješne političke avanture i SDA će aBd preuzeti lidersku poziciju, jer u dva posljedna mandata, zapravo osam godina koje je provela na drugorazrednoj poziciji skoro da ništa značajno nije učinjeno za državu.
Vrijeme je za sazrijevanje, za zrele odluke glasača damandat moraju dati iskusnim i na dogovor spremnim političkim snagama. Usuđujem se reći da je SDA najozbiljna i najstabilna stranka u BiH s jasnim državotvornim programom. Naravno, niko nije savršen pa ni SDA, imala je i SDA svojih loših kadrovskim rješenjima ali je sigurno najreferentnija stranka koja se „korak po korak“ pokazala najrealnijomi najučinkovitijom.

Da li SDA dolaskom na vlast može promjeniti stanje u državi ?

– SDA je i do sada bila pokretač svih dobrih promjena u ovoj zemlji! Jasno se vidi razlika između SDA-ove vladavine i perioda kada SDA nije na vlasti. Navest ću vam samo jedan mali primjer u skorije vrijeme: sa SDA se postigao dogovor o vojnoj i državnoj imovini, popisu, ali onda je SDA izbačena iz vlasti i poslije toga nije bilo nikakvog dogovora. Pokazalo se da lideri ne samo da nisu spremni na dogovore nego ih i ne znaju napraviti. Očigledno da neki neće, a neki ne znaju.
SDA posljednja dva mandata vladavine od kada je praktično izgurana iz vlasti, ali se održala da sačuva postulate pravne države, a sama nije imala legitimitet niti snagu da kreira i odnosi odluke.

Vi ste bili incijator da se donese zakon o porodiljama na nivou FBiH , da li je zakon usvojen i možete li nam nešto više reći o tome ?

– Da, inicirao sam da se porodiljsko odsustvo vrednuje na bolji način i stimulira radi povećanja nataliteta jer je to jedini način da se popravi evidentno teška situacija u vezi s pitanjem nataliteta na području Federacije BiH.Da se na federalnom nivou formira porodiljski fond i da žene koje rode prvo dijete, drugo i treće dobiju beneficiju do 5.000 KM do 10.000 KM.
U više navrata sam zahtijevao od nadležnog ministarstva da se Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom FBiH posebno izmjeni tako da se oblast zaštite porodice sa djecom izdvoji iz ovog zakona i uredi posebnim zakonom o zaštiti porodice sa djecom.Za sada imamo prenacrt Zakona, kojim će se između ostalog, na povoljniji način urediti pravo žene majke u radnom odnosu, jer u domenu naknade plaće propisuje da će ista iznositi 80 posto prosječne plaće u FBiH, a da će ostatak do punog iznosa njene plate uplaćivati poslodavac. U prednacrt zakona je dio moje inicijative uvršen, mada još ima prostora da se dorađuje. Zakona o zaštiti porodice sa djecom su upoznate predstavnice žena majki u radnom odnosu i ocijenjen je dobrom osnovom za početak sistemskog uređenja prava svih žena majki u Federaciji Bosne i Hercegovine.
S obzirom da ovaj zakon nije upućen u dalju proceduru, ja ću opet zahtjevati na sjednici ovog federalnog zakonodavnog tijela zahtjevati od Vlade FBiH i resornog ministarstva pokretanje procedure razmatranja Prednacrta zakona o zaštiti porodice sa djecom i izradu zakona koji uređuju oblast poreza i doprinosa, kako bi se precizirali doprinosi namijenjeni za zaštitu porodica sa djecom.

Vi ste prvi osnivač MOS(Muslimanskog omladinskog saveza) , možete li nam više nešto reći kako je tada djelovao ovaj saveza na čelu s Vama?

– Ja sam bio jedan od osnivača MOS-a,i prvi predsjednik Muslimanskog omladinskog saveza za Općinu Centar. Tada kao i danas sam se vodio idejom MOS-a, aktivnosti realizovao iz ideoloških razloga. Ja sam iz MOS-a počeo graditi svoju politički karijeru, kao i mnogi tada, a danas sam generalni sekretar i svaki dio moje političke karijere kroz organe Stranke je iza sebe imao rad, trud i zalaganje, to je jednostavno razvoj i put koji je morao doći sam po sebi.Danas je to Asocijacija mladih i u njenom rukovodstvu su neki od članovatadašnjeg MOS-a.

Vaša poruka svim građanima BiH !

– Nedostaje nam mudrosti da se ujedinimo. Sada imamo tu priliku i moramo se ujediniti u ova teška vremena i svim srcem vjerovati i voljeti svoju državu, ona nam je jedina domovina, druge nemamo. Važno je shvatiti da je glas svakog pojedinca jednake vrijednosti. Izađite ne izbore i time pokažite da želite svijetlu i pozitivnu budućnost svom narodu, svojoj djeci, vama samima i državi BiH.
Ne poklanjajte svoje glasavanturistima koji olako mijenjaju opredjeljenja, stavove i ideje. Od posljednih izbora sve do danas dani su prolazili bezuspješno i mandat je završen neuspješno. Ne dozvolite da vam avanturisti kroje sudbinu.

Ja vjerujem da će narod prepoznati i donijeti ispravan sud, jer građani BiH su se većnaučili nositi sa spinovima kojih je previše da to prelazi svaku mjeru dobrog ukusa.

Amir Zukić