OBN TV: STOL ZA 4

202

sz4 0505 slika2

Ovaj tjedan ekipa najpopularnijeg i najgledanijeg kulinarskog showa u BiH “Stol za 4” OBN TV na čelu sa voditeljicom Majom Mundom nalazi se u Tuzli. Za vrijednu glavnu nagradu bore se četiri dame: Fehrija Topić, Selma Ikinić, Emina Ribić, Tahira Mehanović pripremajući vrhunske specijalitete. Samo jedna odnjih će uspjeti osvojiti simpatije svojih protukandidatkinja. Odaberite i vi svoju favoritkinju i pratite nas od ponedjeljka do četvrtka od 17 sati!

Prva kandidatkinja koja je ugostila ostale takmičarke je gospođa Fehrija Topić. Ako vam se sviđaju njena jela tu su i recepti za njih:

ČORBA OD ŠAMPINJONA
SASTOJCI:
– 2 pakovanja šampinjona
– 3 kašike masla
– 200 gr pilećeg filea
– 2 kašike suvih začina
– 1 mrkva
– 1/2 kašike bibera

Isjeckati šampinjone, pileći file i mrkvu. Sve zajedno propržiti, začiniti, dodati maslo i nakon nekoliko minuta dinstanja doliti vodu. Čorbu kuhati dok povrće i meso ne omekšaju.

ŠNICLE SA PIREOM
SASTOJCI:

– 2 kg krompira
– 800 gr mljevenog mesa
– 1 glavica crvenog luka
– 5 česna bijelog luka
– 2 jaja
– 500 gr prezle
– brašno

U mljeveno meso dodati isjeckanu glavicu crvenog luka, bijeli luk i jaje. Sve sjediniti, oblikovati šnicle i pohovati u brašnu, jajima i prezli. Od krompira napraviti pire i služiti kao prilog uz šnicle.

ŠARENA BAKLAVA
SASTOJCI:

– 300 gr suvih šljiva
– 200 gr oraha
– 100 gr kokosa
– 4 jajeta
– čaša jogurta
– čaša ulja
– čaša griza
– pakovanje jufki

Suve šljive i orahe isjeckati. Sjediniti sa kokosom, dodati jaja, jogurt, ulje i griz. Sve dobro izmiješati i filovati jufke po principu da redamo tri jufke jednu na drugu, zatim premažemo smjesom i rolujemo. Postupak ponavljati dok ne iskoristimo sve jufke i smjesu.

Drga kandidatkinja koja će pokazati svoje kulinarske vještine i ugostiti ostale takmičarke je gospođa Selma Ikinić. Recepti za pripremu njenih specijaliteta su:

KREM ČORBA SA POVRĆEM
SASTOJCI:
– 1 tikvica
– 2 mrkve
– 2-3 krompira
– 1 glavica crvenog luka
– 200 gr graška
– 1 paprika
– 1 paradajz
– peršun
– povrtna kocka za supu
– maslac
– pavlaka
– so,biber, mješavina začina

U 1,5 l vode stavti povrtnu kocku za supu da prokuha. Kada prokuha, dodati isjeckano povrće. Kada povrće omekša,skloniti sa šporeta i propasirati. Propasirano povrće ponovo vratiti na šporet da prokuha i dodati komadić maslaca.

PURETINA U OGRTAČU
SASTOJCI ZA PRHKI OGRTAČ:
– 420 gr glatkog bijelog brašna
– 230 gr hladnog maslaca
– kašika soli
– 130ml hladne vode

PURETINA I NJENO PUNJENJE:
– 500 gr purećih prsa
– 150 gr sira trapista
– 4 komada dimljene šunke
– 4 lista blitve
– 3 kašike maslinovog ulja
– 1 jaje
– bosiljak, biber, crvena paprika
– bijeli luk
– mješavina suvih začina

Od 420 gr brašna odvojiti 100 gr. Maslac isjeći na kockice, brašno prosijati i sve poniješati sa hladnom vodom i soli u mekano tijesto. Ostatak brašna istresti na radnu površinu,umijesiti sa tijestom i dobiti nježnu i mekanu smjesu koja se ne lijepi za ruke. Tijesto ostaviti u frižider na sat vremena. Puretinu očistiti i istucati. Sve navedene začine povezati sa maslinovim uljem i premazati veliku pureću šniclu. Na meso posložiti listove blitve, preko blitve naribati sir, a preko sra staviti listove šunke. Šnicu rolovati. Tijesto razviti,u sredini staviti rolovanu puretinu. Sve premazati sa razmućenim jajetom. Roladu prekriti sa nekoliko listova svježeg bosiljka i ostaviti da se peče 60 minuta na 220 stepeni.

SUTLIJAŠ SA VOĆEM
SASTOJCI:
:
– 1 l mlijeka, 200 gr riže
– 200 gr slatkog vrhnja
– 50 gr grožđica
– vanilija šećer
– 2-3 kašike džema od kajsija
– sezonsko voće po izboru

Rižu skuvati u mlijeku. Kada omekša skloniti sa vatre i miješati dok se ne prohladi. Zasladiti po želji, dodati vanilija šećer i slatku pavlaku. U zdjele sipati dio kuhane riže, premazati džemom, posuti grožđicama i isjeckanim voćem, pa prekriti ostatkom riže. Ukrasiti po želji i držati u frižideru do posluženja.

Gospođa Emina Ribić je treća kandidatkinja koja će nam u srijedu prezentovati svoje kulenarske vještine. Ako poželite spremiti neko od njenih jela tu su recepti za njih:

ČORBA OD ŽARE
SASTOJCI:

– 250 gr žare
– 150 gr blitve
– 2 mrkve
– 5 kašika brašna
– 7 kašika mlijeka
– malo maslaca
– đumbir, celer

Obariti sitno sjeckanu blitvu i žaru, kuhati u vodi sa celerom i malo rendanog đumbira te napraviti zapršku od brašna sa maslacem i dodati malo mlijeka i sipati u čorbu.

ŠARENE DOLME I SARMA
SASTOJCI:

– 500 gr mljevenog mesa
– 500 gr blitve
– 500 gr paradajza
– 1 kg tikvica
– riža, začini

Mljeveno meso pomiješati sa rižom, začiniti po želji i filovati kolutiće tikvica, listove blitve i puniti paradajz. Sve poredati u pleh, začiniti, preliti vodom i peći u rerni.

KREM KOLAČ SA ŠUMSKIM VOĆEM
SASTOJCI:

– 5 jaja
– 10 kašika šećera
– 10 kašika brašna
– prašak za pecivo
– vanilija šećer
– 4 kašike vode
– 4 kašike mlijeka
– 4 kašike ulja

Umutiti sve navedene sastojke i peći biskvit. Kada se ohladi, biskvit prerezati na dva dijela, potom premazati prvu koru pudingom od vanilije, poredati šumsko voće, staviti
drugu koru, sve dekorisati šlagom.

Posljednja ovosedmična takmičarka je gospođa Tahira Mehanović koja će u četvrtak ugostiti ostale kandidatkinje. Recepti za njene specijalitete su:

PRESNAC
SASTOJCI:

– 1/2 kg kajmaka
– 1/2 kg mladog sira
– 1/2 kg jufke
– 6 jaja
– 3 šolje kukuruznog brašna
– 2 šolje griza
– prašak za pecivo,so

Razviti jufku, staviti je u pleh tako da zadržimo krajeve. Navedene sastojke sjediniti, staviti na jufku i preklopiti. Peći u rerni pola sata.

BAMIJA SA TELETINOM
SASTOJCI:

– 450 gr teletine od plećke
– 50 gr suhe bamije
– 2 glavice crvenog luka
– 2 česna bijelog luka
– 2 mrkve
– lovorov list,svježa paprika
– začini

Obariti bamiju u 1/2 l vode sa dvije kašike domaćeg sirćeta, dobro isprati u hladnoj vodi. Izdinstati luk, dodati prethodno kuhano meso, potom bamiju i ostaviti da se na laganoj
vatri kuha sat vremena. Začiniti po želji.

PATIŠPANJA ZVANA „NUTMA“
SASTOJCI:

– 12 jaja
– 12 kašika šećera
– 12 kašika brašna
– prašak za pecivo

Razdvojiti žumance od bjelanaca, u žumance staviti šećer i dobro umutiti, bjelance pretvoriti u snijeg, sjediniti i mutiti sve dok masa ne dobije što veći volumen. Dodati brašno i prašak za pecivo i peći patišpanju. Kada se ispeče, preliti agdom koju smo napravili od 2kg šećera sa 2 l vode.