Sejo Pitić: Ljiljana Obradović i Amar Jašarspahić su budućnost naše estrade!!!

258

Čitaocima našeg portala sa zadovoljstvom prezentujemo intervju koji smo obavili sa legendom bosanske sevdalinke,  Sejom Pitićem.

Kako gledate na ovo današnje preovladavanje turbo-folka na estradnoj sceni?

Istina je da trenutno vlada hiper produkcija, da svako želi da postane pjevač, ali ipak kvalitet je nešto što se traži i što ostaje dugo poslije.

Kažu, bez sevdaha nema pjesme. Šta je po Vama sevdah?

Najljepša pjesma na svijetu,bez ikakve sumnje.Pjesma koju sam kao dijete zavolio i uvijek pjevao.Danas sam sretan kad kažu da je u ovoj generaciji živih izvođača niko ne pjeva bolje i izvornije od mene.

Recite nam, iako cijeli život pjevate sevdah, ko je ZA VAS najbolji interpretaor sevdaha?

Ovako : Na 1.mjestu Zaim Imamović,pa opet Zaim,pa opet Zaim…pa Safet Isović,Himzo Polovina…

U Sarajevu postoji ‘Kuća sevdaha’. Kakvo je to mjesto, jeste li pjevali, ako niste, planirate li pjevati?

Takvih mjesta treba što više.>Toje muzej koji čuva uspomene,a ujedno i kuća u kojoj se pjeva,svira,sevdiše kao nekad,uz najbolje sadašnje i buduće izvođače-Ko god odakle dođe u Sarajevo MORA doći u KUĆU SEVDAHA.Ja tu često pjevam,za svoju i sve dobre sevdalijske duše,pa bujrum.

Da li biste došli i na poziv ‘Večeri sevdaha’ da se održavaju recimo u inostranstvu?

Bezbeli,jer toga što više treba našim ljudima vani,da ne zaborave Bosnu,Hercegovinu i našu najljepšu pjesmu na svijetu

Na kraju, otkrijte nam naziv sevdalinke koju ste zadnji put otpjevali?

Ne daj bože da je zadnja… Ma,ko će se sjetiti ? Pa,.ja znam na hiljade pjesama. U Beogradu je jedom bilo takmičenje – Cune i ja smo pjevali ko zna više i ja sam pobijedio. Evo,sad pjevam s legendarnim pjesnikom Abdulahom Sidranom na njegovim programima u Kamernom teatru u Sarajevu i neku noć sam otpjevao jednu koju sam tek našao u knjizi Hamida Dizdara. Kaže Sidran – nikad je nije čuo. Nisam ni ja – velim.

Ko je po Vama najbolji nasljednik velikih pjevača trenutno?

U zadnje vrijeme pratim sve ove mlade talente. Najveći utisak na mene je ostavio ovaj mali Amar Jašarspahić iz Kaknja i Ljiljana Obradović nova Zvezda Granda. Njih dvoje su dokaz da se na našoj estradi još uvijek cijeni talenat i pjevanje. Oni izađu na scenu i samo stoje i pjevaju, međutim raja pada u trans i to se traži. To je recept za dugu i uspješnu karijeru. Ja ih vidim na našim velikim stadionima uskoro.

images