OBN TV: LONCI I POKLOPCI

165

2

I ove nedjelje u 12 sati u programu OBN TV Vjeko Kamer sprema ukusan i zdrav obrok.
Započet će sa pripremom mamine pogače, nakon čega slijedi priprema pečene piletine s mlincima. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti salatu od tjestenine s hrenom, te za kraj napraviti i umak od češnjaka. Ako Vam se sviđaju vjekini specijaliteti i želite ispe sami spremati tu su i recepti:

MAMINA POGAČA

1 kg brašna „Ivo i Bele“
1 kocka DIGO kvasca
2,5 dl mlijeka
1 žličica šećera
2 dl mlake vode
3 žumanjka
3 fildžana ulja
250 g maslaca
sol

U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kocku Digo kvasca prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20ak minuta dok se ne zapjeni i ne dobijemo kvaščevo mlijeko.
U 800 g brašna dodati sol i promješati, posebno pomješati mokre sastojke, ulje, žumanjke, ostatak mlijeka te umješati zajedno sa kvašćevim mlijekom u brašno. Tijekom mješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne ljepi za drvenu dasku i ruke. Razvaljamo ga na plahtu debljine 2 cm i premažemo maslacem koji je temperiran na sobnu temperaturu. Plahticu tijesta preklopimo pa opet mažemo te još jednom preklopimo i opet premažemo maslacem, te ostavimo da se diže na toplom još dodatnih 20ak minuta. Proces premazivanja još jednom ponovimo tako da tijesto ima 8 listova. Opet ga ostavimo da se diže 20ak minuta, podjelimo na 3 jednaka djela te ga ručno u oblikujemo u valjak koji sjećemo na „ružice“ dužine 4-5-6 cm i poredamo u tepsiju te ostavimo da se diže. Premazati bjelanjkom, posuti sjemnekama i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180˚C 40ak minuta.