Magazin Muz Okupljanje Bijelog dugmeta: Tifa od Marića tražio više novca, Marić od njega dokaz da se ne drogira

202

Mada je najavljeno da će Bijelo dugme, jedna od najpoznatijih rock grupa bivše Jugoslavije, 40 godina od osnivanja obilježiti velikim koncertom na beogradskom Ušću, već na početku priprema za najavljeni spektakl naziru se problemi koji bi mogli prerasti u skandal, pa možda i ugroziti cijeli projekt.

140417006.1_mn

Kako su još krajem februara i početkom marta javili mediji u regiji, lider grupe Goran Bregović i menadžer Raka Marić postigli su dogovor o nastupu povodom 40. rođendana Bijelog dugmeta.

“Načelno smo dogovorili sve oko koncerta! Bilo bi dobro da se okupe svi i tako proslave rođendan, uz spajanje stare i nove generacije koje vole njihovu muziku. Beogradski koncert bit će na Ušću, a zatim krećemo na turneju po regionu. Svirat će u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Podgorici i Skoplju”, rekao je tada Marić.

Izdavanje specijala

Danas je Marić nešto manje siguran, pa je za Klix.ba kazao da će koncerta biti “ako se stvore uslovi”.

“Ako se svi slože moguće je da će koncert biti održan. O koncertu sada ne možemo govoriti. Dogovoreno je da proslava 40. rođendana bude obilježena kroz izdavanje specijala. To izdanje će biti bogato, ponovo se rade omoti svih devet albuma, a izdat će se i specijalna edicija sa svim albumima Bijelog dugmeta uz koju će se moći kupiti i dvije knjige. Jedna je od Siniše Škarce, a druga od Dušana Vesića“, izjavio je Marić za Klix.ba.

Klix.ba je, međutim, istražio stvarne razloge neizvjesnosti nastupa popularnih “Dugmića”.

Dok mediji u regiji prenose da jedina osoba o kojoj ovisi hoće li biti ispunjena želja ogromnog broja fanova u regionu neprikosnoveni šef Bijelog dugmeta Goran Bregović, ozbiljni problemi se naziru i oko angažmana popularnih pjevača. Konkretno Mladena Vojičića Tife, koji za zastupanje svojih interes u vezi s organizacijom ovog koncerta angažirao sarajevskog advokata Damira Alagića.

Kako saznaje Klix.ba, Tifa je prošle sedmice dobio na potpis ugovor od 14 tačaka sa Music Star Production (MSP) iza kojeg stoji upravo dugogodišnji menadžer Raka Marić. Ugovor je trebao biti potpisan 10. aprila, ali je Tifa to odbio nezadovoljan njegovim odredbama.

Predviđeno je, uz ostalo, bilo da u periodu od 1. do 20. septembra budu održana tri koncerta “Dugmića” i to redom u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

U preambuli navedenog ugovora se ističe da je Marićev MSP organizator i inicijator ponovnog okupljanja Bijelog dugmeta, a snosi i troškove organizacije i realizacije, kao autorskih i srodnih prava. Podsjeća se da je Bijelo dugme osnovano 1974. godine i da su njegovi članovi: Goran Bregović, Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa, Željko Bebek, Milić Vukašinović, Zoran Redžić i Vlado Pravdić.

Prijedlogom tog ugovora je bilo predviđeno da MSP dobije status ekskluzivno zastupnika Bijelog dugmeta u zemlji i inostranstvu, što su Vojičić i njegovi pravni zastupnici protumačili kao pokušaj da se Bijelo dugme stavi pod kapu Beograda na sličan način kako je na određen način ostavština Indexa završila pod okriljem Zagreba.

Bijelo dugme i Srbija

Inače, članovi benda Bijelo dugme bi se obavezali da neće zajedno organizirati novu grupu ili drugi vid okupljanja radi zakazivanja novih koncerata, a bez obavještenja i pismene saglasnosti Marićeve kompanije. Također, MSP bi bio i ekskluzivni vlasnik snimaka koncerta, pa i imao pravo da distribuira snimke i prava trećim osobama. MSP je predložila da članovima benda, u ovom slučaju Tifi, isplati 30.000 eura, kao i postotak od tri posto od pripadajućih prava po osnovu prodaje ulaznica, autorskih prava…

No, suprotno očekivanjima u Beogradu, Tifa je izrazio nezadovoljstvom visinom honorara. Kako potvrđuje korespondencija koju je Klix.ba imao priliku vidjeti, legendarni sarajevski pjevač je preko advokata Alagića tražio da se njegovi nastupi na svakom koncertu reguliraju posebnim ugovorima, te da želi nastupiti u statusu slobodnog umjetnika. On je nedvosmisleno naveo i da ne pristaje na bilo kakvu medijsku kontrolu ili da traži saglasnosti za nastupe od MSP.

Također, Tifa je poručio kako ne pristaje biti član neke nove grupe pod koja bi nosila ime Bijelo dugme, a tražio je da ga na nastupima prati njegov bend a u “cilju izbjegavanja problema koji su se javili prošli put”.

Zanimljivo, Marić je 10. aprila pozitivno odgovorio na Tifine zahtjeve. Advokatskoj kancelariji Alagić uputio dopis u kojem izražava spremnost da se prije potpisivanja i slanja navedenog ugovora u Alagićevoj kancelariji deponira još 20.000 eura za nastup Tife na tri koncerta. Marić je tražio da se “radi mira u kući”, ipak, potpiše i pošalje prethodno ponuđeni ugovor.

Prije preuzimanja novca Tifa bi, zatražio je Marić, “zbog rizika cijelog projekta, a poučeni iskustvom sa ranije turneje”, trebao da uradi nalaz na prisustvo droga.

“Morate nas shvatiti da podizanjem honorara za 70 posto mi se izlažemo velikom riziku. U prvom ugovoru to nismo tražili jer je manji finansijski rizik, a i tu cijenu je imao (Tifa) za prošlu turneju 2005. godine za tri koncerta kada su bila puno bolja vremena”, pisao je Marić, tražeći da se sve obavi “brzo, diskretno i efektno”.

Uslijedila je gotovo dramatična prepiska Tifinog pravog zastupnika i menadžera Marića.

Advokat Alagić je odgovorio Mariću da se oni ne bave medicinskim već pravnim poslovima, te da o pravnim žele i razgovarati. Marić je Alagiću uzvratio da ono što traži i spada u pravne poslove, te da niko ne očekuje da Tifu vode za ruku u laboratoriju, ali da treba osigurati da to bude i obavljeno. Advokat Alagić je potom poručio poznatom menadžeru kako traži da se ugovor dopuni sa Tifinim zahtjevima. Marić je insistirao da se “poravnanje” sa Tifom obavi preko advokatskog ureda, te da to bude završeno tokom ove sedmice.

“Poslije toga roka bojim se da nećemo moći računati na Vašeg klijenta”, upozorio je Marić.

Nakon što je advokat Alagić pristao da se obavi analiza eventualnog prisustva droga u Tifinoj krvi, Marić je tražio da se to obavi “u našem prisustvu” u Sarajevu ili Beogradu, jer su “moguće manipulacije i lične veze u ovakvim slučajevima”.

Analiza na droge

Na koncu Alagić je to odbio i obećao da će analiza biti izvršena u ambulanti MUP-a Kantona Sarajevo, odnosno Zavodu za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a KS, tražeći da se njima obrate ako imaju bilo kakve primjedbe.

Klix.ba je došao i do nalaza u kojem se potvrđuje da je Tifa negativan na ekstazi, heroin, morfin i kodein, marihuanu i hašiš, derivate kokaina i amfetamine, to jeste da ne koristi droge, u šta su izrazili sumnju organizatori ponovnog okupljanja Bijelog dugmeta.

Tifa i njegov advokat Alagić zasad ne žele davati izjave, ali nam je iz kancelarije sarajevskog advokata potvrđeno da Tifa nije potpisao ugovor.

O navodima da je Tifa nezadovoljan ponuđenim ugovorom i mogućim angažmanom, Marić je rekao da mu je ponuđeno da radi pod uslovima pod kojima je radio i prije devet godina.

“Niko ni s čim nije zadovoljan, ali se mora shvatiti da su vremena drugačija nego prije devet godina“, kratko je prokomentarisao menadžer Bijelog dugmeta.

Na tvrdnje da bi se Bijelo dugme želi u buduće prikazivati kao srbijanska grupa, Marić je uzvratio:

“Kako Bijelo dugme može biti srbijanska grupa, kad u grupi nije niko iz Srbije?“.

No, iako su šanse bile male i 2005. godine, legendarni “Dugmići” su se ipak okupili poslije 16 godina i svirali pred oko 100.000 ljudi na beogradskom Hipodromu, a nakon toga i na velikim koncertima u Sarajevu i Zagrebu. Da li će se to dogoditi, bit će poznato u narednim danima.

 
Izvor:Klix.ba/e-turneja.com