Pogledajte kako se emocije manifestiraju na tijelu !

333

8c6d4eb91913e08492b891ec885b2711_XL

Znanstvenici u Finskoj su istraživali kako ljudi osjećaju različite emocije na svom tijelu i otkrili da se kod većine one manifestiraju na sličan način, prenosi sajt NPR.

Sudionici ispitivanja su rekli da sreća i ljubav kod njih izazivaju osjećaj topline i aktivnosti u cijelom tijelu, dok je depresija imala suprotan efekt – ona je otupljivala osjećaj u rukama, nogama i glavi.

Osjećaj opasnosti i straha je izazvao kod ispitanika jaku senzaciju u predjelu prsnog koša.

Za bijes je utvrđeno da je jedna od rijetkih emocija koja je izazvala osjećaj pojačane aktivnosti u rukama.

Na temelju istraživanja, znanstvenici su napravili grafički prikaz utjecaja emocija na tijelo i nadaju se da će on pomoći psiholozima da dijagnostifikuju i liječe poremećaje raspoloženja.

– Naš emotivni sustav u mozgu šalje signale tijelu da bismo znali kako da se ponašamo u situaciji u kojoj se nalazimo. Recimo vidjeti zmiju i osjetite strah. Vaš živčani sustav će povećati dotok kisika do mišića i ubrzati rad srca da biste mogli da se suočite s opasnošću. To je automatski sustav. O tome ne treba razmišljati – rekao je Lauri Numenma, psiholog sa Sveučilišta Alto koji je vodio istraživanje.

Ova ideja je poznata stoljećima, ali znanstvenici još uvijek nisu složni po pitanju da li se ove tjelesne promjene razlikuju kod svake emocije i da li takva shema može poslužiti mozgu da svjesno identificira emocije.

Numenma i njegov tim su proveli jednostavan računalni eksperiment u kojem je sudjelovalo oko 700 volontera iz Finske, Švedske i Tajvana.

Njima su na zaslonu prikazane dvije siluete ljudskog tijela i zadatak da razmišljaju o jednoj od 14 emocija kao što su ljubav, strah, tuga, gađenje, bijes, ponos…

Na prvoj silueti je trebao oboje one dijelove tijela koji su stimulirani tom emocijom, a na drugoj one dijelove koje su pod utjecajem emocije postajali ” deaktiviraju “.

Iako nisu svi obojili siluete na isti način, znanstvenici su na temelju prosječnih obojenih silueta napravili shemu za svaku emociju na kojoj se vidi i intenzitet senzacije u određenim dijelovima tijela.

 

 Izvor:Blic.rs/E-turneja.com